Wednesday, 19 April 2017

Tips nak ke Tokyo DisneySea, Japan


Dekat dunia ni, ada satu je DisneySea, iaitu kat Tokyo. Disneyland pulak ada 7 kat dunia ni (Orlando, Tokyo, Hong Kong, Paris, Shanghai, California, Hawaii)  So, nampak tak kenapa korang kena pergi ke DisneySea Tokyo? Waktu mula-mula nak plan untuk pergi ke Jepun ni, tak tahu nak pergi DisneySea atau Disneyland.. sebab nak amik dua-dua tu macam tak mampu je. So, kami pon pergila ke DisneySea, sebabnya, of course satu-satunya kat dunia, selain itu, berdasarkan blog-blog yang kami baca, DisneySea ni sesuai sangat untuk orang dewasa seperti kitalah. Manakala, Disneyland ada untuk kanak-kanak juga. So, selepas ditimbang tara, kami pon pergilah ke Tokyo DisneySea.


Harga dan macam mana nak beli tiket?

Sejak 1 April 2016, harga tiket ke Tokyo DisneySea semakin meningkat. Waktu kami pergi sini, harga untuk seorang ialah 7400 yen (~ RM300). Jenis 1 day pasport. Korang boleh choose macam jenis tiket apa yang korang nak dan kat situ ada harga serta had umur. KLIK SINI untuk tengok harga tiket.

Macam mana pulak nak beli tiket? Sepanjang pengetahuan saya, ada 3 cara yang mudah untuk beli tiket untuk pergi ke DisneySea.

1) Website Rasmi (KLIK SINI)

Kalau nak beli, boleh beli guna website rasmi mereka dan menggunakan credit card ya. Walaupon korang adalah pengguna Visa, tapi kalau dekat card tu ada tulisan Debit Card, mereka REJECT serta merta ya kawan-kawan. Tanpa sebarang kompromi. Yang tu, kena tanya orang Japan kenapa okay.. (Berdasarkan bacaan, ini adalah disebabkan polisi orang-orang Jepun adalah macam tu).

Lepas beberapa kali call bank dan try kat website ni, Bank pon cakap, takde masalah dengan card dan maybe website mereka yang reject pembelian ni. So, lepas masuk dalam forum masyarakt Japan semua, mereka pon menyatakan bahawa, pembelian menggunakan Debit Card adalah tidak dibenarkan kat Jepun. So, kami tak beli pon melalui Website Rasmi ni. In case, kalau korang nak beli, jangan lupa print e-Ticket tu dan scan kat entrance dekat DisneySea nanti.


2) Convenience Store

Yes kawan-kawan. Korang boleh beli tiket kat convenience store kat Japan ni. Harga pon tetap sama jugak, just cakap kat cashier yang korang nak beli tiket untuk masuk ke DisneySea, of course dorang akan assist. Waktu first time kami beli tu, dorang just tunjuk satu machine tu. Kami pon macam.. eh, kami nak beli tiket DisneySea lah bukan nak main game guna machine ni. Sebab waktu kat satu kedai  Lawson tu, dorang tunjuk machine macam ni, tapi lekat semua gambar-gambar anime. So, kami pon blur dan terus keluar dari situ.

So, 2 days before masuk DisneySea, barulah kami dapat beli tiket kat Lawson tusebab pekerja kedai tu bantu and she can speaks English jugaklah. Anyway, nama machine ni ialah Loppi Ticket Machine. Harga pon sama je. Tiket pon cantik tau. Tapi tak dapat nak snap gambar.





3) Hotel atau online website

Yang ini ialah cara yang tak recommended sangat tapi still convenience. Kalau beli kat hotel, dorang akan bagi charge lagi. Kalau beli guna online website macam 11street pon boleh jugak, ada diskaun dan promotion lagi uolls. Tapi, korang baca dulu terms and condition dia before purchase tu. Takut rugi macam tu je. Okay, please take note.

Macam mana nak makan kat DisneySea, ada tak restoran yang halal? 

Okay, untuk part ni, korang boleh baca entry yang aku tulis kat SINI.


Macam mana nak pergi ke DisneySea ni ye?

Okay, cara paling senang dan berbaloi ialah dengan menaiki train. Bergantung dari mana departure location korang ye, tapi untuk pergi ke Disneyworld ni, korang akan berhenti kat Station Maihama. 
Kemudian, dari station Maihama korang akan naik Disney Resort Line untuk pergi ke Disneyland dan DisneySea. Waktu korang naik ke Disney Resort Line ni, view dia sangat cantik dan comel tau tak. Seolah-olah korang berada kat satu dunia lain. Macam dalam TV.

Apa yang best sangat kat sini DisneySea ni? Jom tengok gambar-gambar kat bawah ni. Perlu di ingat ye, waktu ni kita kat jepun, so semua pakai bahasa Jepun, even kau tengok teater pon dalam bahasa jepun jugak.. waktu ni aku serius rindu kat USS pulak. hahha.



Ni ialah Station Disney Resort Line. Dalam station dia pon dah cantik dan cute sangat-sangat.


 Of course, the entrance!








Lambang Tokyo DisneySea. Mount Prometheus. Gunung berapi ya kawan-kawan. Korang akan nampak asap berketul-ketul keluar dari gunung ni. Okay, yang ni kat bahagian Mysterious Island.



Salah satu merchandise yang ada kat sana.




                                    Yang ni kat Mediteranean Harbor. Serious macam Venice.








 Yang ni








Tower of Terror. Dekat American Waterfront. I tell you. THE BEST AMONG THE THE BEST. Dia hempas dari tingkat atas lepas tu kau tak sempat pon tarik nafas, dia lift you up, then tanpa perikemanusian dia hempas lagi dari atas. Oh my god. Rasanya waktu ni dah patut mengucap lah. Tak nak cakap lebih-lebih sebab mmg tak boleh nak cakap apa pon. YOU SHOULD TRY. 






Banyak benda yang kami tak gambar pon sebenarnya, sebab terlalu syok main banyak attraction. So,ni je la kot separuh gambar yang boleh kongsi. Anyway, aku ada buat some video, tapi please expect a very low quality of video. Sebabnya, kita just rakam untuk upload pergi ke InstaStory and save then I compiled semua, jadi la quality yang macam ni.

Feel free to watch, but please don't put your higher expaectation on this ya.

Oh, I am sorry, because to be honest, for some of the attraction places here, we could not bring our phones or cameras, hence, expect no pictures or videos on that scene. But trust me, it was awesome. If u find that my post on this review was not makes you blown away, pardon my mistakes. It was just too awesome until the extend we could throw everything just to enjoy the moment. Everything I shared on this blogpost is only 40% of the moment. Circumstances happened when most of the photos on DisneySea and the footage were missing, and this is the least I can do to save all the memories on the cloud. Thank you for your understanding! Please enjoy. 



Thank you for reading. 

1 comment:

  1. Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
    Saya siti ingin berbagi kpd teman semua…tentang Angka Togel Yang Di Berikan Ki HAJAR DEWANTORO, Awalnya saya sedikit ragu tetapi saya sangat membutuhkan bantuan, dan saya coba hub ki HAJAR DEWANTORO
    Alhamdulillah saya bisa di bantu oleh beliau, pertama beliau memberikan angka 4D kpd saya, dan angka itu saya pasang,, awalnya saya tidak percaya ketika teman saya memberikan kabar, kalau angka yg aku pasang benar-benar keluar, dan saya menang 97 juta, berkat bantuan ki HAJAR DEWANTORO.,
    Saya ucapkan banyak terima kasih kepada ki HAJAR DEWANTORO yang telah meluangkan waktunya untuk saya, konsultasi dengan ki HAJAR DEWANTORO selama ini benar benar sangat luar biasa…. Selain hebat, ki HAJAR DEWANTORO juga punya keahlian banyak. seperti, minyak penarik uang Pesugihan,, Santet,, Penarikan dana ghaib,, Pelaris,, dan Pelet,,
    Info: Buat Teman yang Pengen Merubah Nasib Silahkan..
    Hub: Ki HAJAR DEWANTORO Di:082-188-463-467
    Line:ahli spiritual pesugihan Atau kLIK DISINI

    ReplyDelete