Friday, 19 August 2016

Resepi Coffee Congo Bars

Hello!. so I've been addicted to do some baking since I found a baking book in our bookshelf, and I have tried some of the recipes and I highly recommend it (one of it) to you as it is super duper easy. So, here it goes the Coffee Congo Bars, it was so delicious but of course high in calories!

Here is the recipe :

Ingredient :

350 gm tepung halus
2 setengah sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
150 gm mentega
200 gm gula perang
3 biji telur gred A
2 sudu kecil serbuk kopi kasar (but, I used the serbuk coffee tu je)
200 gm coklat cip
100 gm walnut ( panggang dan cincang kasar)

P/s : I don't use walnut sebab takda kat rumah, so you still can do that without the nuts.

How to do :

1) Ayak tepung, serbuk penaik
2) Gaul dengan walnut* dan coklat cip
3) Pukul gula perang dan mentega sehingga gula hancur
4) Masukkan telur satu per satu dan serbuk kopi.
5) Masukkan bahan-bahan kering dan gaul sebati.
6)Tuang dalam loyang 11' x11' yang digilis.
7) Ratakan dengan spatula.
8) Bakar congo bars pada suhu 170 degree selama 30 mins sehingga bahagian atas nampak garing.


Tips : Congo bars ni macam brownies gak, tak leh bakar lama, nanti sejukkan atas rak, and then terus masukkan dalam peti ais before nak potong.




Yang ni version dia masih panas, and I terus masukkan dalam peti ais, lepas sejukkan dalam suhu bilik. Macam ni la rupa dia without filters.



Lepas di filterkan macam ni lah, serius sedap, bukan nak puji diri sendiri, tapi memang delicious recipe ni.

Walaupun, gambar tak nampak macam appealing, tapi percayalah sedap gila hahhaa.


I got the recipes dari buku ni, memang banyak resipi and I like it!. Thanks Lynn Hassan

Selamat Mencuba 

No comments:

Post a Comment