Friday, 10 October 2014

Teater

Assalamualaikum and Hi.


dah lama sangat aku tak update blog aku kan. Sebenarnya busy sangat bha. kelas start kul 8 straight sampai pukul 5. terutama hari khamis, kelas Biostatistik start jam 11 pagi sampai pkul 5 ptg. lenguh tau punggung aku duduk. Well sekarang ni, aku dah tahun 2. and frankly speaking, before this, aku tak rasa sangat my university life. walaupon many people said yang my university life was and is awesome, tapi aku tak rasa semua benda tu. tapi Alhamdulillah when i entered my second year aku rasa many things changing, aku dah rasa bersemangat sangat. haha.

lagi satu, sekarang ni kan aku stay kat K5, sebelah dengan Plaza Rah, depan institut pediatrik, kat kampung baru tu, memang heaven la rasanya tinggal kat sini, sebab easy accsess to everywhere. what do you expect tempat yang betul betul kat tengah bandar kan. kesan buruk aku tingal kat sini ialah, duit mengalir macam air tauuu.. tapi takpa, benda ni sebenarnya kan mengajar someone untuk berjimat cermat. haha. after all, my K5 is awesome, cuma problem ja la kalau ada aktiviti kolej, sebab aku terpaksa ulang alik balik naik teksi.

so, alang alang da cerita pasal aktiviti kolej ni,so lemme tell yah something oke, baru baru ni, aku join teater tau,  tapi tarikh pertandingan dia is on holiday. midsem break. so, aku memang tak boleh balik la kan. walaupun jiwa ini meronta ronta, namun ku gagahkan juga. ini lah yang dikatakan sebuah pengorbanan. Oke la, so, tiap latihan aku mesti datang kat k1, k1 ni terletak kat depan  tasik titiwangsa tau, so, nak kena g sana mestilah pakai teksi, dalam seminggu tu, adalah dekat 3 kali aku berulang alik dari k5 ke k1 ke k5. ada satu malam tu, aku balik kul 12 malam tau, tapi aku da bagitau kat pakcik jaga gate tu supaya tak kunci pagar. apa yang pasti, aku da semakin banyak berinteraksi dengan pakcik gate, sampai dorang dah tau da pesanan aku kat dorang. rasa semakin erat ya ukhwah aku dengan pakcik guard ni. muahahaha.

so teater ni, kiranya aku dah jadi pelakon teater la. kalau dulu belrlakon kampung kampung ja. walaupun masi amatur tapi lets break the leg la. owh ya, lagi satu, secara automatik kan my sleng berubah tau. ahhaha . tapi.memang.susah.la.

Ada lagi satu fakta yang aku da perasan dengan aku sebelum ni tau, dlu tem first year kan, sebenarnya aku malas sangat present kat depan sebabnya, because i have a different accent , ya you know. sabahan accent. so, kadang kadang apa yang aku nak cakap tu, tak semua aku voice out tau, macam ada barrier . macam tak sampai.  so, my idea always stuck in my head, i dont know how to express them out. to tell my semenanjung frens what i really meant. so, the worse thing, aku just say yes to them even though thats not the things that i wanted to say. haha.

Selalunya, if i went out to shop atau replying stranger's conversation i always replied them in English,. or whenever I try to convey the important things i started to use english. sebab kan english ni macam bahasa penyatu la. i dont say yang aku menganak tirikan malay languange. but, somehow explanation is easy using english.

Tapi sekarang, aku da rasa yang i can interact with others using malay . Mungkin i reduced a bit my  mother tongue and i get used to them and they get used to mine, so confidence level is up. thats why i dare myself to join the teater.

Okela, i nak tdo kejap . jam 2.30 ni ada AM class.


                                            

Owh ya lagi satu, aku join aktiviti sosial tau. gambar ni aku amik tem kempen cegah denggi, well muka berminyak tu abaikan. byeee

2 comments:

  1. salam akak
    nak tanya sebab memandagkan akak amek kos dietetik kan. waktu temuduga dia tanya apa ek? ada tips tak?
    saya budak matrik sekarang. nak apply upu nanti.
    terimakasih (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslm. Hye kucink Meow, sorry akak baru perasan, time temuduga tu sebenarnya dia nak tgk kematangan kita untuk handle kos ni, sebabnya, kebanyakkan pelajar final year tak sanggup nak sambung sebab mungkin stress dengan hospital dan segala galanya. Temuduga tu dia tanya macam macam. Lain penemuduga lain soalan. tapi apa yang penting, tunjukkan kesungguhan dan kematangan dalam setiap jawapan. Goodluck adik!

      Delete