Sunday, 29 January 2017

Percutian ke Tokyo selama 9 hari 8 malam (Day 1)




Ladies and gentlemen, boys and girls, so bermula la pengembaraan saya di Tokyo. Ini ialah hari pertama kat Tokyo, kami bermalam satu malam, sebab nya train last ialah pukul 11 malam? I don't know lah, tapi ini adalah satu kerugian yang teramat bagi kami, sebab, kami boleh ja check in malam tu kat guesthouse kami dan lagi satu sebab kami naik taxi. Tapi memang lifetime experience untuk merasai tidur kat airport tu. Lagi satu, sebab kami ada jumpa geng satu flight dan akhirnya kami dah jadi kawan da pon. So, ini ialah hari pertama dan malam pertama kat tokyo. Untuk first day ni, memang nothing much pon yang kami buat, semua masing-masing rasa penat. Dan memang nak cari tempat untuk tidur.

Wahai pembaca sekalian, ketahuilah, apa yang anda baca di blog-blog mengenai bermalam di airport dan "jangan risau, ada je tempat untuk tidur". SILA JANGAN PERCAYA. Sebab, I am someone who interprets some words literally. So, kalau anda adalah seperti saya. MOHON JANGAN PERCAYA OKAY. Tempat untuk tidur bagi aku we have someplace to rent and at least a comfortable spot to sleep. DAN..... TIADA TEMPAT UNTUK TIDUR GUYS. Hanya ada sebarisan kerusi dan tempat-tempat duduk untuk tidur dan benar-benar mencabar tahap survival anda. Tapi seriously, that was an experience. The precious one.

Nanti, kalau korang naik AirAsia ke Haneda Airport, korang akan sampai kul 10.30 malam macam tu kat airport. Untuk ke tempat penginapan, korang akan ada dua pilihan, sama ada menaiki taxi ataupon train. Train terakhir adalah pukul 11 malam, dan korang memang lah tersangat tak sempat untuk kejar train. So, korang punya pilihan terakhir ialah menaiki taxi. Taxi pulak da beratus-ratus. So, memanglah akan tidur kat airport kan. So, kat airport nanti korang boleh stay kat level 4 atau level 5 dan duduk la berehat kat bench situ. Kalau nak tidur pon,  boleh je tidur, bergantung dengan keselesaan masing-masing lah. Waktu tu saya stay kat bahagian dalam hot zone sama-sama dengan Zizan, ada seorang geng g Tokyo gak.




The hot zone that I mentioned. Kat level 5 guys okay. Don't forget to visit if you come on winter.



See, I even updated my blog during my stay at Haneda Airport. It was a post about my Birthday events. So, basically, I stayed at this quite and hot zone, in which I and Zizan were looking for a nice and comfortable place to charge our devices. We were sat on the floor as it was cool liddat!.



                          This is what you can see kalau anda pergi ke Haneda Airport.




The hot zone that I mentioned. On level 5 guys okay. Don't forget to visit if you come on winter.



See, I even updated my blog during my stay at Haneda Airport. It was a post about my Birthday events. So, basically, I stayed at this quite and hot zone, in which I and Zizan were looking for a nice and comfortable place to charge our devices. We were sat on the floor as it was cool liddat!.




                          This is what you can see kalau anda pergi ke Haneda Airport.


This is the view from the deck. Observation deck. 


You see the red benches? Yes, itu la tempat yang blogger-blogger maksudkankorang akan tidur kat situ. MAIGAD. Nasib lah saya terjumpa comfortable place sedikit. Tapi sebenarnya, benda ni memang awesome okay! haha. Macam apa yang saya cakap tu, precious experience. 








Ini ialah geng g Tokyo ni, tapi sampai je kat Tokyo, dah jadi 7 orang pulak instead of 4 orang.

 Taraa.. Inilah pertambahan group kami. Yang tengah2 tu nama dia Afif, Belakang afif (sebelah saya tu, nama dia Zizan, dan yang lagi satu tu, Akim.



Gambar ni di ambil waktu saya baru je bangun dari tidur. Seriously, saya memang tak boleh kalau tak tidur malam. So, I was sleeping like a homeless people dekat hotzone tu



                          This is what you can see kalau anda pergi ke Haneda Airport.


This is the view from the deck. Observation deck. 


You see the red benches? Yes, itu la tempat yang blogger-blogger maksudkankorang akan tidur kat situ. MAIGAD. Nasib lah saya terjumpa comfortable place sedikit. Tapi sebenarnya, benda ni memang awesome okay! haha. Macam apa yang saya cakap tu, precious experience.  (Hai Adeng!)






Yang budak lelaki tu, nama dia Akim, budak UIA.


Ini nama dia ialah Yna.


Ini iaah geng budak UIA yang satu flight dengan kami. Then, jumpa sama-sama kat airport, akhirnya jadi member. Siap plan nak jalan sama-sama lagi tu. dan memang dah jalan sama-sama pon.





Ini nama dia ialah Lala.

Esok paginya, kami terus pergi ke guesthouse kat Kita-Ku, Akabane. Lebih kurang sejam gak lah dari  Airport. Kami naik taxi untuk ke sini. Pemandu taxi pulak, tersangat baik okay, dia sanggup cari housing area kami dan tengok kawasan tempat tinggal kami. Bila da confirm tu guest house yang kami duduki, baru dia nak lepasknan, siap bagi diskaun lagi 100 yen kat kami okay.  Hari first, takde apa yang kami buat sangat, just angkat barang lepas tu masing-masing melepaskan lelah. Kami check in sepatutnya kul 3, tapi dah sampai rumah kul 11 lebih, then kami masuk je lah. hahaRumah tu cute sangat-sangat. Sampai ja kat bilik, kami terus tidur. Waktu tu, saya mimpi bermacam -macam jenis mimpi. Bangun je, memang segar bugar, sebab kau bayangkan lah, cuaca sangat sejuk hingga ke tulang sumsum, dan bilik tu ada heater. Memang nyamanlah dunia ni kan.





Inilah guest house kami, orang jepun memang suka benda benda kawaie kawaie ni. So guesthouse dorang pon ikut sekali jadi kawaie






No comments:

Post a Comment