Thursday, 5 May 2016

Diet #1 - Of PPUKM and Nasi lemak

Hari ni adalah hari kedua aku kat PPUKM. Things yang paling best pasal PPUKM is harga makanan dia sangat murah. 

Alkisahnya hari ini aku sarapan dengan membeli nasi lemak, sepotong papaya dan juga segelas teh o kosong. Kosong means no sugar and I asked the "barista"to reduce the concentration of the tea, sbb terlalu pekat.




NASI LEMAK

" Saya nak nasi lemak, tapi takde telur tau and extra kacang"

"Dik, takpe ke makan kacang banyak sangat?"


"Takpe, sebab saya tak amik telur"

"Apa kaitan telur dengan kacang adik?"


The answer is :

PROTEIN. Telur dan Kacang adalah dalam kumpulan yang sama dalam food group. 
Selalunya, orang-orang vege akan makan kacang untuk sebagai ganti protein. 


Rasional Teh kurang pekat dan takda gula?

1) Memang minum macam tu, tapi sebelum ni memang gula hanya suku daripada sudu teh.
2) Ambil glukos dari nasi lemak dan papaya. Bila minum teh takda gula, means takda kalori, kalau ada gula means ada kalori. 1 exchange of sugar is equals to 20 kcals. 
3) Tujuan saya minum teh panas, sebab menyegarkan diri dari kesejukan. 
4) Teh yang terlalu pekat akan menyebabkan sembelit, sebab tu bila ada orang cirit-birit someone would suggest to drink tea pahit. Bila tea makin pekat means it is makin pahit. 


Papaya yang di beli adalah kurang dari jumlah asal 1 serving, tapi its okey, can eat more. Papaya boleh bantu untuk pelawasan digestive system. 


Semoga bermanfaat.

p/s: I take Dietetics Course in the Uni, you can always ask me anything related to weight loss, foods, diet and many more. I will try my best to answer you. Thank you readers!




My breakfast menu.



Sarapan pagi tadi.  Estimated Calories : 240 kcal. 

( Usually one serving of the typical nasi lemak is 338 kcal, but mine is without egg and I reduced the portioning of the rice, and I did not finish it)


My dietary estimation :

Papaya = 1/2 exchange of fruits = 30 kcal or less.
Tea without sugar =  0 exchange on sugar = 0kcal
Nasi lemak : 210 kcal
Plain water = 0 kcal.


I hope this would be helpful. All the information I shared is based on what I've learnt and the formal education I got from the University. 





No comments:

Post a Comment