Tuesday, 22 March 2016

Praktikal #2 - Mr Knows Everything

And then, pada hari ini, aku dapat tahu Abang Edy ( orang paling hebat dalam unit sajian, sebab, he is Mr knows everything ), rupa-rupanya bukannya muslim, da hampir 3 minggu aku lepak dengan dia. Beliau beragama kristian. Macam mana aku tau benda ni, meh sini aku cerita. Petang tadi bersamaan dengan jam 2 lebih-lebih waktu Malaysia, aku dengar Abang edy sebut
 " Innalilahwainnailaihiroji'un"  siap dengan makhraj yang yang betul. Sumpah aku rasa proud jugak lah, aku tak tau kenapa. Tapi yang pasti aku terpegun. 

Kemudian Kak Jamilah tanya : EDy, rumah kau dekat dengan Masjid ka??

Lantas abang Edy pon cakap:

 YA. Hari-hari dia dengan si polan azan, langsung tak sedap. Sebab si polan tu tak bagi can dengan orang lain kalau azan, setiap waktu dia yang azan. Pas tu he commented that, ada sorang yang azan tu sedap, siap berlagu-lagu. 

Weh, macam mana aku tak proud, dia siap hafal waktu-waktu solat. 

One thing, pasal Abang Edy, he knows many languages, he knows many things. Kalau tgk pengalaman dia , macam orang da hidup lama, tapi sebenarnya, dia baru late thirties, but, he collected lots of experience in his soul. I adore him. He helped others so willingly, and he is  full of skills. Entahla, maybe its too early to diagnose him, but, he always impressed me everyday. !



How come  I forgot the beauty of Sabahan, either you are muslim or whatever religion you are, regardless of what races you are, we are living like a family. 

No comments:

Post a Comment