Friday, 31 January 2014

OPKIM -Johor Trip

Assalamualaikum semuaaa huhaaayy...

Okay hari itu aku ada ikut g program anak Johor. OPKIM- Operasi Khidmat Masyarakat.. Walaupun aku ini bukan lah seorang yang suka buat aktiviti lasak namun sebagai seorang princess yang berjiwa rakyat, maka bahawasanya Saya Masfara Wahidah telah menyertai program ini. kihkihkih,,

Oke..aku g daerah Ledang kat Johor.. program ini di lakukan dekat  10 daerah kat Johor secara serentak n aku berada dekat daerah Ledang..

Oke.. sebenarnya aku semangat bha ne mao taip panjang panjang tapi aku tahu mesti kamu malas mahu baca kan..jadi meh la aku upload gambar gambar. Tapi cek lupo nak habaq yang program kamek ini berlangsung selama seminggu.

So, mari kita explore segala galanya. tapi wanna tell ya that this pics are the selected pictures yang merangkumi my one week activity.





Oke , sementara tunggu abang dari UKM Bangi ambil kami, kami pun p posing depan kolej and Miza pula dengan penuh semangat bagi last kiss untuk sem 1. hahaha



then,yang gambar terakhir itu,ialah ketika kami dalam kereta sudah..sampai dekat UKM Bangi sudahh..hhhaha. Headphone tu ialah pemberian Ladies sempena hari jadi aku. maklumlah kadang-kadang kalau dalam perjalanan jauh ini, aku lebih suka duduk berkhayal dengar lagu dari bercerita hahaha.tapi kadang-kadang aku bercerita la juga.



Oke, sampai ja kat bangi, kami terpaksa tukar baju . Mesti guna baju opkim.. hihih, tulah baju hitam ku jadi baju oren.. Kami tangkap gambar ne time Datuk entah apa nama dia berucap. hahah


Kemudian, kami pun sampai tem waktu subuh g Johor, disebabkan aku menggunakan shawl, maka aku pun terus tukar p tudung pemalas yang menjadi tudung kegemaranku itu. haha.Dalam banyak-banyak tudung, memang inilah tudung yang aku suka. hahhha..cuba perhatikan warna tudung kami, macam ikut urutan kan..  Tona warna yang hampir sekata. Buat pengetahuan kamu semua, yang mereka mereka ini ialah jiran jran bilik aku yang disayangi lagi dicintai serta dikasihi teman dikala duka dan susah dan gumbira senantiasa amboi bahasa macam boleh blahhh jeee.




Oh ini ialah aku. Tiba-tiba sahaja aku ingin mengambil gambar ini dan terus bergambar, entahlah aku pun memang takda motip upload ini gambar. tapi baju yang aku pakai itu ialah baju  Persatuan Mahasiswa Anak Johor. heheh. Tapi apapun aku tetap anak Sabah. tapi manatahu aku ada jodoh dengan anak johor kan.. jadi boleh la baju ne jadi kenangan kami. hehe.




Oke fine fine fine. time ne kami dekat surau, ada ceramah pasaal Syiah. Jadi sementara menunggu waktu ceramah dan menunngggu ladies yang lain, kami pun amik gambar. haha. Well, sahabat sahabat yang lain masih bersama keluarga angkat.


oke well well well hahaha. Gambar pertama itu gambar tem kami mahu g pusat didikan komuniti. Saja ja mao tangkap gambar,


Oke ini,time kami dekat Pusat didikan komuniti bersama dorang yang sangat istimewaaa. yang lelaki baju putih tu, ialah anak saudara Zainal Alam and he is very genius. he can repeat repeat repeat apa yang dia tengok dalam TV.

Yang gambar kedua tue, ialah gambar gambar tem dekat pusat didikan komuniti.. YAng pakai tudung sambil menari tu ,nama dia ialah Kak Eja, walaupun begitu, dia seorang yang sangat sopan dan baik hati and dia sangat pandai menari.

Dalam Pusat Didikan Komuniti  ne kebanyakan ada yang autisim and hyperaktif and ada masalah takut untuk berkomunikasi dengan masyarakat luar.

Yang gambar ketiga tu, gambar bersama salah seorang ahli pusat ini, aku lupa la nama dia, tapi dia paling sporting tem last-last tem kami mao balik sudah, dia nangis tahu, dia kata, I LAP YOU . sambil buat muka sedih, sayang bha dengan dia.








Oke fine, lets proceed further dengan gambar gambar ini . Gambar pertama ialah gambar kami dekat dodol. lepas dari pusat didikan komuniti, kami terus g kilang dodol ne and bila jumpa dorang ini, kami pun mula lah keluarkan gambar hahah. eh bukan keluarkan hanset terus snap snap.

Gambar last tu kami p karaoke dekat kilang dodol tu, ini semua idea Miza tau, hahah, kami pun g menyanyo dengan SEPENUH HATI well pitching lari nda kesah.



Oke.gambar keempat tu nama dia Iman, umur 4 tahun. tapi dia sangat istimewa oke, nampak jak orang minum air, dia terus mao minum jugak, ahaha. yang lelaki baju hijau tu pulak, nama dia ialah chu wei seng. nama ne paling aku ingat sebab dia jenis xmahu berinteraksi dengan orang, even aku letak tangan kat meja dia pun, dia terus mahu marah. and gambar yang last tu, ialah guru pusat didikan komuniti, cikgu tu dulu mengajar kat tawau.tu lah..dia ajak ambil gambar sesama.

Salah satu persembahandari orang kampung, di panggil Hadrah. First time ini tengok benda begini secara live and memang first time.


Kak yong dan Mizah. dorang ne ialah roommate manakala aku hanyalah jiranmate dorang. Sweet kan kami, 



Oke lets cekidaut thisss.. haha. cekidaut la sangat kan , apa punya bahasa lah karang cikgu BI nampak mesti nangis air mata duyung . Oke time ini aku jadi fasilitator untuk sekolah menengah tapi aku sudah lupa apa nama sekolah dia kalau nda silap Tengku Mahmud Iskandar eh nda tao la kalau betul atau nda ah peduli lah . tengok, benda ini pon aku boleh jadikan dilemma tu lah kadang kadang orang kat kolej aku stress dengar aku menyanyi hah apa boleh buat menyanyi tu kadang kadang menghilangkan bosan aku . Walaupun aku tao suara aku hanya laku dalam bilik air sahaja. fine.. fine. Eh, yang baju ungu tu nama dia Eapy , dia sangat suka menyanyi haha tapi dia memang sporting bha, lepas tu , yang gadis gadis kat belakang aku tu nama dia (dari kiri), Salwanie and yang dari kanan yang buat tanda silent tu nama dia Kak Hazim, memang sangat sporting juga, dorang ni dari UKM Bangi , sangat best jumpa ngan dorang terharu i oke, dikurniakan sahabat yang sebegini.

haaa... nampak tak budak sekolah pakai baju sekolah yang pakai songkok tu, ala yang depan Eapy tu.nama dia ialah Asyraf nama femes dia pula Acap.ceh, dia pun suka nyanyi sambil main gitar, lagi satu dia suka begambar tapi sayang hanya ini saja gambar yang aku ada .oh yeah. lagi satu dia hot sebab dia atlet sekola kononnya lah.



Jeng jeng jeng, mari kita perkenalkan insan yang baik hati yang sanggup untuk menumpangkan kami berteduh . tu dia ibu angkat kami. Beliau ialah seorang guru . Lemah lembut dan yang paling penting kami dapat rasai macam mana kehidupan anak seorang guru. Jadi anak guru sekejap pon jadila. Oh ya, yang seorang tu housemate aku, nama dia Kak Zaty. haha. Kali pertama nampak dia macam budak skema, tapi nasiblah dia ada perangai gila gila hehe. nda sangka yang dia akan bawak aku escape ceramah dan eskep untuk beriadah  .Mungkin kak Zaty boleh baca pikiran aku yang nda suka untuk menghadiri aktiviti begitu .

Yang gambar ketiga tu ialah gambar kami kat rumah ibu angkat yang seorang lagi.. eiseh, tamak haloba sungguh kami ini namun apa boleh buat program ini hanyalah seminggu jadi tamak haloba pon i tak kesah .



yang tiga jejaka pingitan ini berasal dari UKM Bangi dan mereka sangat hensem dan berdedikasi dan bertauliah dan segala gala jenis pujian sila berikan kepada mereka. Manakala yang dua orang gadis melayu terakhir tu ah malas lah mao cerita p baca post post sebelum ini untuk tauhu tao pasal mereka . haha. tapi nda paala biar i perkenalkan,. ini ialah gabungan trio i untuk buat persembahan malam penutupan. tidak dilupakan juga mereka jugalah jiran jiran bilik yang berdedikasi dan juga teman menyanyi dalam bilik air .

Oh lupa, jejaka jejaka pingitan berbaju hitam tu ialah guitarists, manakala jejaka yang pakai baju biru tu , aku lupa suda apa role dia, tapi yang pasti dari hari pertama kami kat Johor dan hari terakhir kami kat Johor, dia asyik suruh kami naik pentas, untuk tujuan rehearseal. Jadi aku rasa dia ne bahagian protokol.

btw, Era dan Kak yong nampak ayu kan hehehee.




Oke perkenalkan ini ialah ibu angkat yang seorang lagi, hehe kitorang panggil dia Mak. hehe. lagipun mak ne suka masak tao. Request apa saja, nanti dia masak jugak, dan masakan dia pon sedap jugak. Gambar ini time balik suda ke kampung halaman masing masing. Mak pon sedih bha jadi aku pon ikut sedih la,sebak bha rasanya, haha



Perkenalkan gadis johor yang sangat ayu.. dengar dia bercakap pon boleh sejuk tao hati beta mendengarnya.Sangat lemah lembut , lantas aku terfikir, bila lah aku akan dikurniakan kelembutan sedemikian. ehem.. sekarang aku ne tengah testing untuk melembutkan suara, tapi macam mak nyah pulak ah ,benda benda gini yang membuatkan harapan ku hancur azam ku berkecai. Comel bha dia ne, aku suka tengok, tapi aku memang mempunyai kesilapan ,sebab aku nda tanya nama dia, mesti dia tengah frust ne sekrang kan sebab aku belum tanya nama dia. Amponkan lah beta wahai tuan hamba yang budiman lagi ayu,





Sementara menunggu turn balik pukul 2 nanti, mak pulak membawak aku berjalan jalan. amboi, jangan sesekali lihat luaran oke,mak ne kaki racing tao. aku pon boleh kalah, sebab aku tidak yakin yang aku boleh bawak kereta manual lagi sedangkan mak sangat slumber bawak kereta manual sambil racing dan memotong kereta lain.
Oh yeah, gambar ini di ambil time kami tunggu Cendol datang. Wahai tuan -tuan dan puan puan sekalian, ini ialah kali pertama aku makan cendol.. aku memang pernah dengar nama cendol, tapi nda pernah makan, kalau ABC memang pernahlah, kalau cendol memang my very first time. Sedap. Tapi. Manis.


Ini ialah gambar sebelum gotong royong. Kami di tugaskan membersihkan masjid Serom 1 dan sementara menunggu semua ahli, kami pon bergambar dengan suasana kampung, best kan. Harap Mizah jangan terasa tao sebab Mizah datang lambat sikit, sebab dia temberang kononnnya rumah keluarga angkat dia dekat ja, jadi dia boleh datang lambat lambat. Eh, nda silap, Eyaeyo ada cakap kat aku yang temberang maksud dia lain, tapi apa yang aku maksudkan sini ialah temberang eh nda tao lah apa beza maksud dia. tapi aku maksudkan sini ialah temberang macam temberang, berlagak lah, tapi bukan berlagak, ah. malas lah mao explain. tapi bukan ayat kasar. Somebody help me to replace the word please?


Oke oke. perkenalkan abang dari Fakulti Undang undang. nama dia ialah abg Saufi sarmin a.k.a abg manager. ahhaha.dia ialah manager kami lah konon.lucu bha dia ni.. hahaha. dia sangat suka ketawa dari first time aku jumpa sampailah sekarang. Disebabkan kebaikan dia, suka untuk aku nyatakan yang aku sangat menyenanginya. hahahah.. sangat sporting bha.


Banyak perkara yang aku belajar kat sini, maksud aku program kat Johor. Perkara yang aku nda pernh buat akhirnya aku buat dekat sini . :

- Sebelum ini, aku tidak pernah naik motor , pasang helmet pon jakun sangat sangat. Bila kat sini, keluarga angkat pon bagi pinjam motor and kak Zaty yang pandu motor aku cumalah penunggang, 

Mula mula aku memang rasa cuak lah, aku risau aku akan jatuh dan dalam masa yang sama aku sangat excited sebab nda sangka aku akan naik motor.

Tapi bila aku sudah naik, menipulah kan kalau aku nda pegang kuat-kuat bahu kak Zaty. Kesian kak Zaty menerima cengakaman tangan aku, haha, tapi lepas tu, aku try tak pegang bahu kak Zaty, sebab aku tengok kak Hazim rilek jak naik motor sambil balas mesej kat jalan raya, maka aku pon kononnya mahu tiru, tapi memang tidak boleh la kan, tapi in the end, aku pegang besi kat belakang tu.  hehe. nampak kan bagaimana professsssiiioonnaaallnya aku.tolonglah kata ya untuk tidak mematahkan semangat aku.

- Cendol

- Dan ada lagi perkara baru yang aku belajar,tapi biarlah tu menjadi rahsia aku, hehe. nda boleh bocorkan dalam blog, ask me in personal, nanti aku cerita.

Thats all. Taraapapapaa.. Bye,
Thank you. :D

No comments:

Post a Comment